https://www.rototweewielers.nl/
 • 0
 • 0
  Home » Onderhoud fiets » Tips voor een langere accuduur van uw e-bike

  Tips voor een langere accuduur van uw e-bike

  Gaat u vaak met de e-bike op pad en wilt u ongestoord zoveel mogelijk kilometers rijden zonder onderweg bij te moeten laden? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden om de actieradius van uw accu te vergroten! Een accu is een kostbaar onderdeel van de e-bike, waar u zolang mogelijk plezier van wilt hebben. Om u te garanderen van rijplezier geven wij u een aantal tips om het maximale uit uw accu te halen:

  Tip 1. Opbouwen opladen.

  Bouw de capaciteit van uw accu rustig op. De eerste keren dat u de accu oplaadt moet u deze volledig opladen. Zorg ervoor dat u na het eerste gebruik vier of vijf keer een leeg gereden accu volledig oplaadt. Hierdoor bereikt de accu de maximale capaciteit. Bij het laden raden wij u aan om de lader eerst aan te sluiten voordat u de accu op het stroompunt zet.

  Tip 2 Niet onnodig opladen (uitzondering Ion accu)

  Fietst u korte afstanden? Dan hoeft de accu niet constant aan de lader. Wel is het aan te raden de accu af en toe op te laden, zodat de accu weer op spanning staat. Rijd de accu ongeveer half leeg voordat u hem weer gaat laden. Zeker bij wat oudere accu’s zal dit ten koste van de actieradius en levensduur gaan. De actieradius is de afstand die u met de e-bike af kunt leggen zonder tussentijds te moeten laden. Mocht u vaak korte afstanden fietsen, dan is het beter om de accu niet bij iedere rit aan de lader te hangen. Rijd hem ongeveer half leef voordat u hem weer gaat laden.

  Tip 3 Kamertemperatuur.

  Laad uw accu niet op de fiets in een zeer koude schuur of fietsenberging staan. Bewaar de accu bij lage temperaturen in huis of op een warme plek. Dit vergroot de actieradius en de levensduur.

  Tip 4 Bescherm tegen hitte

  Uw e-bike de hele dag naast de caravan in de zon laten staan bevordert de levensduur van de accu niet. Temperatuur doet veel met de accu. Een droge en koele plaats tussen de 10 en 30 graden is ideaal voor de accu! Houd de accu uit de buurt van de zon en vermijd te hoge opwarming. Leg de accu dus niet in een auto die in de brandende zon staat of op een luwe plek waar de zon fel schijnt.

  Tip 5 Fiets accu niet leeg

  Pas op dat de accu van uw e-bike niet helemaal leeg is, dit kan de accu ernstig beschadigen. Laad de accu op voordat de motorondersteuning uitvalt.

  Tip 6 Winterslaap

  Laat u de fiets in de winter thuis staan? Als de accu langere tijd niet gebruikt wordt, ontlaadt deze zichzelf langzaam. Laad de batterij in dat geval op tot 40 á 50 procent en let er goed op dat de accu niet leeg raakt.

  Naast bovenstaande accutips hebben wij ook nog tips die ervoor zorgen dat u een zo groot mogelijk bereik met uw accu heeft:

  Zet uw e-bike in een lagere stand, zoals de ecostand. Hierdoor gaat de accu langer mee.
  Pomp uw banden hard op, dan heeft de fiets minder weerstand en ontziet u de accu.
  Heeft uw e-bike een wasbeurt nodig? Houd er rekening mee dat water en elektriciteit geen goede combinatie zijn. De accu is bestendig tegen water, maar toch raden wij u aan de accu te verwijderen bij het schoonmaken. Was uw fiets met een emmer warm water, gebruik geen hogedrukreiniger.

  Contact opnemen

  Uw fietsspecialist in de gemeente Deventer!