https://www.rototweewielers.nl/
 • 0
 • 0
  Home » Fiets » Welke band past op welke velg van een fiets?

  Welke band past op welke velg van een fiets?

  Heb je een lekker band of is je buitenband versleten en wil je zelf de band vervangen? Het is dan belangrijk dat je weet welke band op welke velg past. Wij leggen je dit graag uit zodat je zelf aan de slag kunt gaan.

  Wat is de huidige maat van je band?

  De maat van je band vind je altijd terug op je buitenband. Houd er wel rekening mee dat je dit soms lastig kan lezen en dat er meerdere maten staan uitgelicht. Daarom is het goed dat je weet waar je precies naar op zoek gaat: de ETRTO maat. Deze herken je aan de 2 cijfers, een streepje en 3 cijfers.

  De twee cijfers voor het streepje geven aan wat de breedte is van de band. De andere drie cijfers geven de binnendiameter van de band aan.

  Maat van de velg

  Check ook altijd even goed wat de maat is van de velg. Dit kun je herkennen aan de 3 cijfers, een streepje 2 cijfers en 1 letter. De eerste cijfers slaan op de buitendiameter van de velg. Hier past een band omheen met een binnendiameter die overeenkomt met het getal van de buitendiameter van de velg.

  Voorbeeld: heeft je velg een buitendiameter van 622 millimeter? Kies dan voor een band van 622 millimeter.

  Wat zijn de meest voorkomende bandenmaten?

  Om een goed beeld te geven van wat je kunt verwachten, geven we je een indicatie van de meest voorkomende bandenmaten. Let wel op: check nog altijd even goed jouw eigen fiets, want het hoeft niet overeen te komen.

  • Stadsfietsen: de meeste stadsfietsen herken je doordat er 37-622 op de banden staat. Dit staat bij veel mensen ook wel bekend als 28×1 5/8.
  • Omafietsen: heb je een omafiets? Hier zitten vaak 40-635 (28×1 1/2) banden en velgen.
  • Transportfietsen: deze fietsen hebben vaak dezelfde velg maat, terwijl ze een iets bredere band hebben. Vaak zijn dit 47-622 banden. Deze staan ook wel bekend als 28×1.75.
  • Moederfietsen en 26 inch kinderfietsen: op moederfietsen en 26 inch kinderfietsen herken je doordat er 47-559 op de banden staat. Dit staat ook wel bekend als 26×1.75.

  Hulp nodig?

  Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig bij het vervangen van jouw band? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar in onze werkplaats en helpen je graag verder.

  Contact opnemen

  Uw fietsspecialist in de gemeente Deventer!